Barn- & ungdomsboksutgivningen 2013

SBI-logo

Svenska barnboksinstitutet är ett offentligt forskningsbibliotek som samlar, tillgängliggör, främjar och informerar om barn- och ungdomslitteratur. Institutet, som finansieras av utbildningsdepartementet, stödjer forskning och informerar om forskningsresultat kring litteratur avsedd för barn och ungdomar.

Varje år redovisar Svenska barnboksinstitutet statistik och trender som synts i det senaste årets utgivning av barn- och ungdomslitteratur. År 2013 gavs det ut totalt 1770 barn- och ungdomsböcker i Sverige, en sedan 2012 relativt oförändrad siffra (1761). Häpnadsväckande är att klyftan mellan antal svenska och översatta böcker ökat markant. Hela 59 procent av utgivningen bestod av svenska böcker och endast 41 procent var översättningar. Antalet bilderböcker minskade under 2013, något som kanske kan förklaras med en tillbakagång i antalet översatta bilderböcker.

Forskning har visat att pojkar och män allra helst läser böcker med manliga huvudpersoner, vilket möjligen syns i och har påverkat bilderboksutgivningen genom att bilderbokens huvudperson, i böcker utgivna under 2013, oftast är en pojke. Under 2013 är de kvinnliga författarna i klar majoritet. De tydligaste tendenserna vad gäller innehåll skrivs av Svenska barnboksinstitutet fram som mörker kontra ljus, döden, skuggor och drömmar.

Lämna en kommentar

Under barnlitteratur, Föräldrar, Författare, Språkutveckling

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s