De, dem, dom… Vad ska det vara?

I bloggar, på Facebook och Twitter kan man förstå att grammatiken ibland brister. Men även i tidningar och annan media kan man se den utbredda förvirringen kring några av våra personliga pronomen, nämligen de, dem och dom. Felaktig användning av dem är idag mycket vanligt! För några år sedan reagerade jag instinktivt varje gång jag läste felaktiga meningar som t.ex. ”Åh, dem är så gulliga”. Idag kommer jag på mig själv med att knappt reagera, för så är det ju med språket, det förändras och man vänjer sig vid det man hör eller läser ofta, även om det är inkorrekt.

Men hur fungerar det egentligen? Både ordet de och ordet dem uttalas i många svenska dialekter som dom. Att höra någon säga meningarna ”De är små”  som ”Dom är små”, eller ”Vi tänker på dem” som ”Vi tänker på dom” i talspråk är normalt. Det som blir lite märkligt är när man i skriftspråk försöker vara korrekt fast att man inte är säker på skillnaden mellan de och dem. Dem överanvänds vilket kan se mycket konstigt ut.

Hur fungerar det då?

I svenskan styr olika prepositioner vilket kasus som används, men bara vid åtta ord – nämligen de personliga pronomina jag, du, han, hon, vi, ni, de och man. När dessa pronomina används som objekt ändras de och blir mig, dig, honom, henne, oss, er, dem och en. De flesta människor tycker nog att det är ganska lätt att skilja mellan jag och mig. Problemet verkar uppstå när orden de och dem ska användas. Talspråksformerna av orden har smält samman till dom.

Som en första tumregel kan man tänka att de hör till samma kategori som jag, du, han, hon, vi, ni och man, och att ”dem” hör till samma kategori som mig, dig, honom, henne, oss, er och en. På så sätt kan man få en känsla av när respektive ord ska användas. Testa med följande exempelmening: ”I måndags skulle jag promenera till stranden”. De eller dem? Just det, eftersom det passar med jag och inte mig, så blir det korrekt att skriva ”I måndags skulle de promenera till stranden”.

På samma sätt kan man göra vid objektsform. Exempelmening: ”Han väntade på mig efter skolan”. De eller dem? Just det, eftersom det passar med mig blir det korrekt att skriva dem: ”Han väntade på dem efter skolan”.

Ytterligare en källa till förvirring verkar vara att ordet de inte bara är personligt pronomen utan även artikel för att ange bestämd form. Vi kan prata om tre visa män, eller de tre vise männen. Artikeln de ska ALLTID skrivas de, ALDRIG dem. Vi kan skriva ”De lagade byxorna” för att betona att det var en grupp personer som lagade byxorna. Men vi kan också skriva ”De lagade byxorna” för att betona att det är just de där byxorna som förut var trasiga men nu är lagade som vi menar. Meningarna är identiska, men betyder olika saker beroende på sammanhanget.

Det finns mer att säga om orden de, dem och dom. Till exempel kan orden de och dem som determinativa pronomen förvirra även den mest envisa grammatikpolis. Jag nöjer mig med att konstatera att språkets regler kan komma att förändras. Kanske kommer de och dem ersättas av dom i både tal- och skriftspråk? Språket tenderar ju att förändras mot det mer ”användarvänliga” hållet, vilket jag personligen inte har några åsikter om. Men intressant är det!

 

 

Annonser

11 kommentarer

Filed under grammatik, skrivutveckling, Språkutvecklarna, Språkutveckling

11 responses to “De, dem, dom… Vad ska det vara?

 1. Pingback: Appen ”De eller dem” | Språkutvecklarna

 2. Kul att se att fler brinner för att lära ut korrekt språkbruk!

 3. Pingback: Dom kan mycket väl ersätta de och dem | Svensson

 4. Mange

  Jag håller med du!

 5. elin

  SKRIV SVARET TYDLIGT I TOPIC PLZ

 6. RG

  Intressant läsning. Gillar det verkligen! Dock vill jag bara flika in med min egen uppfattning..

  Min egen uppfattning är att ”dom” i dessa sammanhang har uppstått för att folk i allmänhet stavar som man tror istället för att faktiskt veta/ta reda på hur det stavas.

  En ”dom” är enligt mig enbart något man får i domstol o.s.v. Dem är det, enligt mig, korrekta sättet att stava ordet man uttalar som ”dom”.

  Annars kan man ju börja stava Cognac som Konjak och garage som Garache.

  Söker man enbart på ordet ”dom” på ne.se får man i princip bara resultat som innefattar rättsväsendet, det som ordet enligt mig enbart hör till.

  Jag fick lära mig i skolan, det jag har skrivit här ovanför, och det känns helt rätt. Många skriver med dom (som i: dom gick till skogen) i stället för dem. När man drar sin teori om dom och dem så är det alltid blandade meningar, men jag står fast vid mitt tankesätt, och att kolla på NE.se gör mig mer säker!

  Tack för att jag fått säga mitt.

  Med glada och vårkänslomässiga hälsningar, Robban

 7. Carl Persson

  ”Tala med dem.”
  ”Tala med de som vet”
  ”Tala med han som vet”
  Men för mig låter det konstigt med det analoga
  ”Tala med jag som vet”

  Jag är uppvuxen i Sverige men har kanske bott utomlands för länge för att klara svenskan.

 8. Tommy

  Tycker det nog är ledsamt om vi accepterar en förenkling av språket som med detsamma innebär att vi missar de fina finesserna som språket (retoriken) erbjuder.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s