Olika sätt att verka läs- och skrivfrämjande för barn och elever sprider sig i Sveriges avlånga land. En mängd satsningar genomförs av en mängd olika aktörer så som skola, förskola, samhällsföreningar, idrottsföreningar, bibliotek och författare m fl.
Många skolor har under en period fokuserat på lässtrategier, till stor del med utgångspunkt i att de internationella undersökningarna PISA och PIRLS, såväl som många huvudmäns lokala resultat visade att det var just elevernas läsförståelse och tillgången till fungerande läsförståelsestrategier som haltade. Genom att fokusera på dessa främjar och stärker vi även elevernas skrivande och deras strategier för skrivande av olika texttyper.
Ett spännande och lustfyllt sätt att lära ut språk och kreativitet är genom att göra svenskalektionen till ett lekfullt äventyr. I sin skrivfrämjande satsning har Stena Line i samarbete med The Reef Hotel (Fredrikshamn, Danmark) skapat en skrivtävling för elever i åk 4-6.
Tävlingen går ut på att eleverna ska skriva en fortsättning på historien om Jim och Jill som mot alla odds har lyckats ta sig till ön The Reef dit ingen tidigare har lyckats ta sig. Berättelsen om hur Jim och Jill hamnade på den mystiska ön är lika spännande som äventyren och människorna de möter på ön. Men berättelsen har bara börjat och nu behöver den en fortsättning. Eleverna utmanas här att skriva en fortsättning som gärna får vara både rolig och spännande, skriven i grupp eller enskilt. Det handlar inte om att skriva ett slut, utan snarare ett nytt kapitel i historien om The Reef. Med detta är de med och tävlar om en resa till det karibiska piratäventyret på The Reef hotel.
Tävlingens innehåll kan kopplas till Lgr11 i tex följande:
Skolan ska ansvara för att varje elev efter genomgången grundskola:
kan använda det svenska språket i tal och skrift på ett rikt och nyanserat sätt,
kan lösa problem och omsätta idéer till handling på ett kreativt sätt,
kan lära, utforska och arbeta både självständigt och tillsammans med andra och känna tillit till sin egna förmåga
Tävlingen bidrar också till att göra eleverna till mottagare för varandras texter då allas texter finns tillgängliga på webbsidan via länk.
Tävlingen inleds den 19 januari och pågår till den 31 mars 2015. För att delta i tävlingen skall du vara bosatt och gå i årskurs 4 – 6 i en skola i Sverige. Skrivuppgiften kan vara både rolig och lärorik för alla åldrar, men själva tävlingen är öppen för den specifika åldersgruppen. Eleverna använder med fördel t ex en läsplatta eller en dator och fyller i fortsättningen direkt på sajten i det tävlingsformulär som kommer finnas. De skickar sedan in sitt tävlingsbidrag med målsmans och lärarens mailadress angivna. Efter att varje deltagare har skickat in sitt tävlingsbidrag skickas ett mail till läraren för bekräftelse och till målsman för aktivering av bidraget. För att bidraget ska bli publikt gäller det att målsman godkänner och därmed aktiverar bidraget.