Gatans röst

Under Flerspråkighet i fokus 2013 hade jag nöjet att lyssna på Behrang Miri, musiker och artist som många av er säkert känner igen från melodifestivalssammanhang. Behrang är utöver sin artistkarriär också grundare och ordförande för Rörelsen Gatans röst och Ansikte som utgår från Malmö. Han berättade på ett oerhört inspirerande sätt om hur han som liten växte upp i ett marginaliserat och segregerat område i Malmö, där chanserna att prata svenska var få. Hans motivation till att lära sig språket var låg, liksom skolintresset.
Ett växande musikintresse väckte så småningom Behrangs intresse för språket. Det var p.g.a. rap- och hip hop kulturen som han insåg språkets kraft, makt och möjlighteter. Behrang ville göra SIN röst hörd och försökte sig på att själv rappa. Men att rappa utan ord är en omöjlighet. Att rimma och få språket att flyta kändes svårt, och i frustration började Behrang läsa ordböcker för att lära sig nya ord. För honom, och för många andra barn och unga, var det musiken som öppnade dörrarna till det svenska språket.
Idag hjälper Behrang barn och unga med liknande bakgrund att hitta SIN röst, och SITT uttryck genom att med pedagogik inriktad på kultur och media arbeta i skolor i Malmö, men också runtom i Sverige. Rap-workshops, rim-verkstäder och textskrivande i kombination med att generöst bjuda på sin berättelse, väcker musiklust och språklust hos deltagarna.

För att anlita Behrang eller någon av hans kollegor från RGRA kan du klicka här.

Annons

Lämna en kommentar

Under Språkutveckling

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s