Ni vet de där tillfällena vi vill att våra barn och elever ska uppleva- det där tillfället av lycka när de ansträngt sig, tränat ihärdigt och verkligen lagt in all sin motivation i något? Hur ofta är vi där själva? Hur ofta utmanar vi oss själva att kliva från ”Jag kan stolen” till ”Jag kan inte stolen” för att sedan kämpa oss tillbaka genom en utmaning som kanske inledningsvis känns oöverkomlig?
Jag är där! Jag har gjort det! Och lyckats riktigt, riktigt bra! Trots att min prestationssjälvkänsla emellanåt dalade, trots att tron på ett kvalitativt högt resultat ibland lyste med sin frånvaro så blev jag vid, jag höll ut. Och det gav resultat, och framförallt en riktigt, riktigt skön känsla.
Jag kan numera titulera mig författare! Jag har, tillsammans med min kollega Johanna Kristensson, skrivit boken Alternativa lärverktyg- digitalt stöd för elevens språk-, läs- och skrivutveckling.
Alternativa lärverktyg- Digitalt stöd för elevens språk-, läs- och skrivutveckling– är en bok m med fokus på hur du som lärare kan arbeta med de alternativa lärverktygen tillsammans med alla dina elever, oavsett var eleverna befinner sig i sin språk-, läs- och skrivutveckling och på så sätt skapa ett inkluderande klimat i klassrummet. I boken finns också en genomgång av ett antal alternativa lärverktyg som eleverna kan ha nytta av i sin språk-, läs- och skrivutveckling och du hittar även filmer som exemplifierar användningen av olika läsverktyg.
Syftet med boken är att ge inspiration, stöd och kunskap kring språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt i relation till alternativa lärverktyg. Boken vänder sig framförallt till lärare som arbetar inom grundskolan då vi vill ge lärare stöd för att börja utforma undervisningen på ett sådant sätt att de alternativa lärverktygen blir självklara inslag.
Boken består av tre delar. I den första delen ger vi en teoretisk beskrivning av de effekter som kommer av att läraren låter eleverna använda olika alternativa lärverktyg i sin språk-, läs- och skrivundervisning. I del två trycker vi på en rad förutsättningar som krävs för att de alternativa lärverktygen ska bli naturliga för eleven och i del tre visar vi på hur några olika alternativa lärverktyg fungerar.
Jag hoppas att min process och mitt äventyr som författare kan komma att ger er en givande läsning!