Träna berättande med hjälp av ”Storytelling – Det var en gång…”

Att bli läst för och konsumera sagor och berättelser är viktigt för att barn ska få ett rikt ordförråd, samt utveckla sin fantasi, omvärldskunskap och tänkande. Högläsningen ger också barnet språkliga modeller och strukturer. Barnet lär sig t.ex. att berättelser byggs upp av en början (Det var en gång…), en mitten (sedan…) och ett slut (till sist…). Barnet lär sig även att hålla en röd tråd och uttryck m.m. 

Att själv skapa berättelser och producera sagor är minst lika viktigt. Det räcker inte att bli läst för och talad till – barnet måste själv få många tillfällen att prova och använda sitt språk. Och testa de språkliga strukturer som hen fått till sig i den språkliga inputen. 

Att använda foton och/eller bilder kan vara ett gott stöd för barnets fantasi när hen skapar berättelser. Kanske kan barnet återberätta sin dag med hjälp av foton som fångat de viktigaste händelserna. Ett ännu större stöd är att göra berättelser tillsammans med en vuxen. Att turas om att säga en mening eller ett längre avsnitt (beroende på barnets ålder och språkliga nivå), gör att den vuxne kan vara ett stöd i att hålla en röd tråd i berättelsen och att föra sagan mot ett slut. 

I material såsom Storytelling – Det var en gång… finns en mängd bilder att bygga berättelsen kring. Bilderna fungerar som ett ramverk för berättelsen, och ger tanken inspiration. Materialet riktar sig från 3-100 år, men även yngre barn kan delta med stöd av vuxen. Barnet kan skapa en egen berättelse eller så turas vuxen och barn om. Det finns en rad blanka kort att själv måla eller så kan de fungera som fria kort där man själv hittar på nästa moment eller karaktär i sagan. Materialet Storytelling är inte större än en vanlig kortlek och kan lätt packas med i jackfickan, handväskan och på resan. 

Materialet finns att köpa på Pocket shop för 99:-. 

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Språkutveckling

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s