Nyordslistan 2016

Gott nytt år till er alla! 

Varje år ger Institutet för språk och folkminne ut nyordslistan. Det är inte alltid den innehåller nya ord, det kan också vara ord vars användning ökat under det gångna året, eller ord som varit aktuella i något eller några sammanhang. Ibland i skildringar av det politiska läget, ibland med anledning av tekniska innovationer eller samhällsförändringar. Nyordslistan speglar vårt föränderliga språk, och den tid vi lever i. 
Institutet för språk och folkminnen skriver på sin webbplats: De flesta nyord i listorna är goda tillskott till svenskan, men det kan förstås finnas enstaka ord som upplevs som nedsättande, krångliga, onödiga, mycket vardagliga etc. 

Läs igenom listan och fundera på i vilka kontexter du stöter på orden, och vad de innebär för dig. Kanske hittar du ett nytt favoritord! 

Annonser

1 kommentar

Filed under Språkutveckling

One response to “Nyordslistan 2016

  1. Jag måste tyvärr erkänna att jag inte är så imponerad av hur de nya orden skapas. Jag saknar lite eftertanke, finurlighet och kreativitet när orden föds fram.
    Har länge tänkt på ordet ”blippa (blippbetalning) som jag sett bland annat på bussar mm där man uppmanas blippa sitt kort. Ordet känns rotlöst, bara ett ord som inte känns svenskt eller relevant. Jag skulle vilja att vi (i allmänhet och den som har makt) var ner noggranna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s