Läsfrämjande- Läsutmaningen 2016

Förskolor, skolor och bibliotek har i sina formella uppdrag framskrivet att de ska arbeta medvetet och kvalitativt för att främja barns-, ungomars och vuxnas språk-, läs- och skrivutveckling. Med anledning av svenska elevers resultat vid de internationella kartläggningarna PISA och PIRLS har det läsfrämjande och läsutvecklande arbetet fått en allt större uppmärksamhet under de senaste åren. Idag är aktörerna som värnar barns och elevers läsförmåga många och det förekommer  en mängd olika läsfrämjande insatser bland aktörer som i sitt uppdrag har till uppgift att främja barns och ungas språk- och läsutveckling, en del kvalitativa en del mer kvantitativa.

Som pedagog och lärare är det av stor vikt att hela tiden vara medveten om vilka förmågor som tränas med stöd i de olika läsfrämjande satsningarna och med vilket mål och syfte man använder dem för att motivera av eleverna.

Ett exempel på en lässtimulerande satsning är Läsutmaningen; en tävling initierad av Akademibokhandeln med syfte att stimulera barn och elevers läslust och läsförmåga. Utmaningen innebär att barn och elever i åk 1- 9 utmanas läsa totalt fyra böcker om fyra olika känslor: sorg, skräck, kärlek och glädje. När de läst färdigt ska de skriva ett kort omdöme om varje bok och motivera vilken av de lästa böckerna de ansåg vara mest läsvärd och varför.

webbplatsen finns en mängd olika boktips att hitta- alla kategoriserade utifrån de fyra olika temana.

lasutmaning

Läsutmaningen pågår fram till den 9 december 2016 och eleverna kan vinna fina bokpriser både till sig själva och till sin klass. Tävlingsbidragen fylls i på Akademibokhandelns webbplats.

1:a pris: Presentkort till dig på 1000 kr på Akademibokhandeln och en klassuppsättning av en bok som passar din klass (max 25 ex).

2:a pris: Presentkort till dig på 500 kr på Akademibokhandeln en klassuppsättning av en bok som passar din klass (max 25 ex).

3:e pris: Presentkort till dig på 200 kr på Akademibokhandeln en klassuppsättning av en bok som passar din klass (max 25 ex).

 

Lämna en kommentar

Under läsfrämjande, Språkutveckling

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s