Förskolans dag firas med böcker

Vikten av läsning och framförallt högläsning talas det mycket om idag. Läsningen och mötet med texter och berättelser som den viktiga vägen till ett välutvecklat språk. Som den viktiga vägen till en identitet och självkänsla.Vi vet att läsande barn, barn som har fått ta del av sagor, berättande och högläsning, blir tänkande vuxna.

Vi vet att barns möte med sagornas och berättelsernas värld ger dem tillgång till de inre bilder och tankar som i nästa steg hjälper dem att utvecklas till starka individer som kommer att påverka världen.

Astrid Lindgren sade vid ett tillfälle att hon inte ville skriva för vuxna. Hon ville skriva för den läskrets som skapar mirakel. Och mirakel det skapar bara barn när de läser.

Astrid sade också att en barndom utan böcker, vore ingen barndom. Det vore att vara utestängd från det förtrollade landet där man kan hämta den sällsammaste av all glädje.

Jag tror också att det handlar om att läsningen ger oss någonstans att ta vägen när vi måste bli kvar där vi är.

Den 19 maj firas förskolans dag med syfte att uppmärksamma det viktiga arbetet som görs i förskolan. Vi vet att förskolan har en stor betydelse för barnens språk- och identitetsutveckling och att förskolans verksamhet och pedagoger spelar en stor roll för barnens vidare kunskapsutveckling och skolgång.

I Halmstad firas dagens lite extra av Barn- och ungdomsförvaltningen. Under de senaste åren har en omfattande satsning gjorts avseende barns och elevers språkutveckling, verksamheternas språkutvecklande förhållningssätt och en samverkan med vårdnadshavare med syfte att stärka alla barns och elever språk-, läs- och skrivutveckling. Flera av de insatser som gjorts i kommunen kan ni läsa om i tidigare inlägg på bloggen.

Dagen till ära vill barn- och ungdomsförvaltningen uppmärksamma förskolornas gedigna arbete för att möjliggöra alla barns deltagande i läsarnas klubb. Detta genom att alla förskoleavdelningar i kommunen får ta emot ett bokpaket med syfte att skapa förutsättningar för att utveckla läsglädje hos varenda unge.

IMG_7488

Under Förskolans dag får Smörblommans förskola, avdelningen Fjärilen, ta emot det första symboliska bokpaketet. Övriga förskolor och deras avdelningar kommer få ta emot sina bokpaket i början av höstterminen 2016. Tillsammans med representanter från förvaltningen fick jag äran att vara med och dela ut detta första bokpaket, få några kramar och njuta av ballonger.

Lämna en kommentar

Under Språkutveckling

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s