Bokprojekt i samverkan med biblioteket

Här presenterar vi ett gästinlägg från Frida Larsson som är bibliotekarie på Vallås bibliotek. Vallås är ett folkbibliotek som genom avtal samarbetar med Vallåsskolan. Under hösten har Frida tillsammans med elever i åk 3 författat och publicerat en skönlitterär bok med stöd i Storybird.com.

På Vallås bibliotek har vi under hösten skrivit en bok, ”Det hemsökta huset”. Sex skrivsugna elever från årskurs tre, och en bibliotekarie som aldrig tidigare gjort något liknande. Men med mycket kreativitet, skratt och en gnutta kaos blev det tillslut en bok, en fest och sex stolta författare. I bakgrunden en minst lika stolt bibliotekarie som konstaterar att detta är en av biblioteksyrkets höjdpunkter.

Bokskrivarprojektet blev till av en slump. Jag såg en app i datorn, Storybird, och tyckte den verkade intressant och med många vackra bilder. Jag kikade runt, och såg tusen berättelser bland alla dessa fantastiska bilder. Så föddes idén till att skriva en bok. Jag funderade vidare, hörde mig för bland kollegor och chefer, och fick klartecken att fortsätta. Jag tänkte mig att boken skulle skrivas tillsammans med barn, för att främja läs-och skrivintresset och visa att det går att skriva en egen bok. Vad jag tyckte var mycket viktigt var att det skulle bli en fysisk bok, så att barnen verkligen kan känna att de är författare och att det blev något riktigt av det hela. Det var också något som verkligen motiverade barnen att fortsätta, och gav ett fokus för skrivandet.

hemsökta huset

Jag tog kontakt med skolan, och det fanns ett stort intresse från deras sida att delta. Vikten av engagemang hos barnen poängterades då det ska vara lustfyllt och inte kännas som tvång eller skolarbete. Baktanken var att detta projekt och i det långa loppet biblioteket ska förknippas med något roligt och lustfyllt. Så valdes sex stycken elever ur årskurs tre ut. Dessa elever hade själva fått välja om de ville vara med, och tyckte det skulle bli spännande. Vi träffades sedan på biblioteket och påbörjade bokprojektet. Första gången pratade vi läsning, intresse och vad vi skulle göra längre fram. Barnen fick enas om vad de ville boken skulle handla om, och skriva ner en kort berättelse var, som vi sedan tog som utgångspunkt.

Vi har sedan under de sju gånger vi träffats varvat olika arbetsformer såsom stafettskrivning, högläsning och eleverna har även fått skriva korta egna berättelser utifrån givna teman. De teman barnen själva valde vilket var något läskigt, något med feer och ett spökhus. Utifrån detta tog jag fram olika konstnärer i Storybird, och barnen fick tillsammans enas om en konstnär vars bilder de tyckte bäst om. Från den grundhistoria eleverna gemensamt kommit fram till, och den konstnärs bilder som fans att tillgå tog sedan berättelsen form. Bilderna valdes utifrån berättelsen, och berättelsen ändrades utifrån de bilder som fanns. Fantasin och kreativiteten var enorm, men bilderna hjälpte till att snäva in och begränsa berättelsen. Tillslut var alla bilder valda, och grundberättelsen klar. Då satt vi tillsammans och skapade text till varje bildsida.

Så blev det en bok, och en riktigt läskig bok, Det hemsökta huset, precis som barnen ville ha det! ”Det hemsökta huset” handlar om tre syskon som är ute i skogen. De hamnar vid ett otäckt hus där den orädda systern springer in, och bröderna följer motvilligt efter. Sedan börjar skrämmande saker att hända. Boken finns inlagd i bibliotekskatalogen och går att låna på biblioteket.

När boken väl var klar så beställdes den i ett exemplar som inbunden bok, och författarna fick varsitt häftat exemplar att ha själva. Då det var viktigt att det skulle kännas på riktigt hade vi en release-fest för boken på Vallås bibliotek. Då bjöds elevernas klasser in, det fanns fika och även pressen kom dit. Eleverna läste själva högt ur sin bok för alla, och berättade om hur det varit att skriva en bok tillsammans. De tyckte att det varit både spännande och roligt, och de var glada att boken blev så läskig som de ville! Efter presentationen var det dags för den viktigaste frågan, ” Kan vi fika nu”?

IMG_0255

På det hela taget, ett projekt som lämnade bibliotekarien i fråga lite lätt matt, men framförallt otroligt stolt över författarna och att det blev en bok som redan lånats ut flera gånger. Ett läsfrämjande projekt som kom till av en slump, och slutade med en fest till bokens ära. Kan man vara annat än nöjd?

Frida Larsson
Bibliotekarie
Vallås bibliotek, Kulturförvaltningen
Tel: 035-13 71 94
frida.larsson@halmstad.se

 

 

 

 

Lämna en kommentar

Under Språkutveckling

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s