Skolstart för nyanlända

Runt om i vårt avlånga land har många lärare tagit emot nyanlända barn och elever i sina verksamheter. Barn med annat språk, annan kultur och värdegrund, andra kunskaper och ibland utan skolerfarenhet ska tas emot i våra verksamheter och ges samma möjligheter att utvecklas och lära som svenska barn.

Varje huvudman ska ta ansvar för att skapa en tidig och förtroendefull dialog med barnets föräldrar, vilket underlättas om det sker på ett språk som föräldrarna behärskar väl. För stöd kring detta finns ett antal broschyrer att ladda ned på Skolverkets hemsida, samt den externa webbplatsen Om svenska skolan. Glöm inte att ta hjälp av modersmålslärare, studiehandledare, modersmålsstödjare och SvA-lärare i kommunikationen och mötet med föräldrarna. För en god planering av elevens skolstart och fortsatta utbildning, behövs en tidig bedömning av elevens kunskaper. Rektor planerar för och beslutar om klassplacering.

Nya lagkrav fr.o.m. 1/1 2016 innebär att en elev endast delvis kan vara placerad i förberedelseklass och även ska ha en placering i ordinarie klass. Lagkravet reglerar också bedömningen av elevens kunskaper och den 7/1 2016 publicerades del 1 och 2 av totalt 3 delar i ett stödmaterial från Skolverket. Del 3 publiceras fortlöpande under våren. Rektor beslutar om placering i undervisningsgrupp och årskurs efter genomgången kartläggning.

Titta gärna på UR’s program om Skolstart för nyanlända, med forskaren Tore Otterup, filmat på Älvsjömässan i oktober 2015. I ett antal inlägg framöver kommer jag att belysa hur arbetet med skolstart för nyanlända organiseras i Halmstad.

Lämna en kommentar

Under Språkutveckling

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s