Somalisk tidning för 7-14åringar

Att som elev få tillgång till litteratur och medier på det egna språket kan spela en avgörande roll för både läslust och den vidare språk- och kunskapsutvecklingen. Att i mötet med ett nytt språk till viss del pausas i sin vidare språkliga och kunskapsmässiga utveckling kan påverka en elevs självbild och akademiska självkänsla negativ.

Med målet att tillgängliggöra texter för barn med somaliska som modersmål bestämde sig Musa Isse att, med stöd av föreningen Somali Nordic Culture, starta barntidningen Carruurteenna, Våra barn. Enligt hand efterforskningar är detta den första tidningen på somaliska för barn och ungdomar i hela norra Europa. Tidningen skrivs av skribenter, konstnärer och bibliotekarier med både somalisk och svensk bakgrund.

Norra Europas första barntidning på somaliska görs i Sverige.

Tidningen riktar sig främst till barn i åldrarna 7-14 år och ska med fyra nummer om året ge dem tillgång till nyheter, sagor, pyssel, serier, reportage och samhällshändelser på somaliska. Tidningen är lättläst och har ca 24 sidor. Isses avsikt är att den ska hjälpa barnen integreras i samhället. Eleverna får genom tidningen tillgång till både en bild av sin kultur och sitt språk men samtidigt information kring det svenska samhället. En ytterligare aspekt är att öka barnens och ungdomarnas intresse för att läsa och skriva på båda sina språk.

omslag

Isse tror och hoppas att tidningen ska ha en positiv påverkan på elevernas intresse för och utveckling inom språken. För att också göra tidningen och dess innehåll tillgängligt för svenskspråkiga vuxna, t ex lärare och skolbibliotekarier, finns det längst bak texter på svenska och ibland även engelska.

Tidningen går att beställa från BTJ Prenumerationsservice via telefon 046180190 eller epost service.pren@btj.se.

 

 

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Språkutveckling

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s