Rätt person på rätt plats- Sveriges nya läsambassadör

På bokmässan utsåg Kulturrådet igår Anne-Marie Körling till Sveriges tredje läsambassadör. Körling är lärare, författare, krönikör och en mycket uppskattad föreläsare. Under de kommande två åren axlar hon uppdraget som Sveriges, barnens och de ungas läsambassadör med uppdrag att arbeta läsfrämjande.

d_zlasambassadoren_402

Körling brinner för högläsning och inspirerade så sent som i förra veckan lärare, förskollärare, specialpedagoger, speciallärare, förskolechefer och rektorer vid uppstarten av den regionala handledarutbildningen som ges av Högskolan i Halmstad.

I uppdraget ingår att delta i det offentliga samtalet och medverka på mässor och bokfestivaler. Läsning handlar om demokrati och allas rättighet och möjlighet att delta i det demokratiska samhället. Enligt Körling handlar det om att vara generös med vår egen läsförmåga- vi måste med andra ord högläsa mer, prata mer, ordduscha mer och vara läsande förebilder.

Körling vill nå utanför cirkeln där de som redan upptäckt litteraturen talar till varandra om hur viktigt och berikande det är att läsa. Hon vill komma bort från alla måsten runt läsning och låta unga möta böckerna på sitt eget sätt. Själv läste hon varken för att det var roligt eller nyttigt som barn.

Jag var en trotsläsare, fanns det något som jag inte skulle läsa gjorde jag det. I böckerna sökte jag äventyret och svar på funderingar om livet, döden och sådant som jag inte vågade fråga andra om.

Stort grattis till ett härligt uppdrag Anne- Marie !

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Språkutveckling

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s