Problem i systemet? – Modersmålslärarnas villkor inte optimala

Det är vår sista APT för terminen. Framför mig sitter ca 40 personer – från jordens alla hörn. Gemensamt har de sin profession, de är modersmålslärare i ca 30 olika språk. Vi ska utvärdera terminens arbete, men ganska snart inser jag att diskussionen handlar om något mer. Den har blivit större. Vi pratar om organisationen, systemet de verkar i, deras arbetsmiljö och arbetsvillkor. Och diskussionen behövs verkligen, känslorna flödar och argumenten är engagerande. Bilden som målas upp är mångfacetterad. Olika skolor har olika kulturer för samarbete och kommunikation, och vissa skolor värderar modersmålsämnet högt, medan andra verkar tycka att det mest är ett besvär. Dessa lärare har vid tidpunkten ca 1400 elever i undervisning. Vi vet också att det vid tidpunkten endast var 10% av de totalt 17% som var berättigade som valde att ha modersmålsundervisning i Halmstad.

För en tid sedan skrev jag om 10 utmaningar för modersmålsläraren där allt ifrån ämnets frivillighet, schemaläggande efter skoltid till att man rör sig runt mellan så många olika skolor togs upp. Jag vet att situationen i Halmstad inte är unik. I februari skrev Skolvärlden en artikel om modersmålslärarnas skilda villkor i landet.

Med tanke på mitt förra inlägg om att var fjärde elev är berättigad till modersmålsundervisning, tänker jag att det är av största vikt att alla kommuner ser över organisation och behov kring uppdraget att ge modersmålsundervisning, men även studiehandledning, till elever med annat modersmål. Det är ju en grupp elever som i större utsträckning än svensktalande enspråkiga elever inte når målen. Hur kan vi förbättra villkoren för lärarna? Och den viktigaste frågan: Hur kan vi förbättra förutsättningar och resultat för dessa elever? Det är inte svårt att besvara de frågorna – vi behöver bara fråga modersmålslärarna.

 

Annons

Lämna en kommentar

Under Språkutveckling

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s