Läslyftet +25 000 000kr

För bara några veckor sedan kom beskedet att Sveriges kommuner och huvudmän hade anmält ca 20 000 lärare till Läslyftet men att endast ca 4000 skulle ges möjlighet att delta via statsbidrag. Det blev samtidigt klart att kommuner/huvudmän ansökt om statsbidrag till totalt 2400 handledare inom Läslyftet men att pengarna endast skulle räcka till 460 av dessa. Till min stora glädje kom igår beskedet att regeringen idag, torsdag den 12 mars, fattar ett beslut om en ändring i skolverkets regleringsbrev. Denna ändring innebär att ytterligare 25 miljoner kronor tillförs satsningen.

ansokningsbroschyr

I rena siffror innebär detta att pengarna istället räcker till dubbelt så många lärares deltagande- en ökning från cirka 4400 deltagande lärare till istället så många som 9000 enligt Skolverket. Utbildningsminister Fridolin konstaterar att det visat sig finnas ett mycket större intresse för Läslyftet än vad han någonsin räknat med. Fridolin meddelar att det även kommer ytterligare pengar till fortbildning i Regeringens höstbudget.

Beslutet kring vilka huvudmän som beviljats statsbidrag är sedan tidigare planerat att gå ut i slutet av denna vecka. Skolverkets projektledare Erica Jonvallen menar att de hoppats på ett tillskott och därför också försökt vara lite förberedda på de förändringar ett sådan skulle medföra.

Vi har varit lite förberedda på detta, så det kommer att gå fort.

Erica Jonvallen, projektledare för Läslyftet på Skolverket

Den utökade satsningen innebär också att fler handledare kan erbjudas utbildning och att Läs- och skrivportalen kan utvecklas och utökas ytterligare. Vad gäller medel till kommande ansökningsomgång för Läslyftet kommer satsningen avgöras i förhållande till annan skolutveckling och fortbildning.

Lämna en kommentar

Under Språkutveckling

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s