Läslyftet- senaste nytt!

Från och med den 4 december fram till den 23 januari kan huvudmän ansöka om statsbidrag för handledare inom Läslyftet.

ansokningsbroschyr

Hösten 2015 startar Läslyftet- en nationell fortbildningsinsats som syftar till att öka elever läsförståelse och skrivförmåga genom att stärka och utveckla kvaliteten i undervisningen. Fortbildningen utgår från det kollegiala lärandet.

Läslyftet riktar sig framför allt till lärare och förskollärare i förskoleklass men även personal i skolbibliotek kan medverka. Den första omgången av Läslyftet (2015/16) kommer rikta sig mot grundskola, grundsärskola, specialskola, sameskola och förskoleklass samt skolbibliotek. Förskolans och gymnasie- samt gymnasiesärskolans moduler färdigställs längre fram. Stödmaterialet på läs- och skrivportalen ligger tillgänglig för alla att använda.

Viktigt att poängtera är att det är en möjlighet att söka statsbidrag men att materialet kan användas  oavsett om bidrag erhålls eller inte. Statsbidraget syftar delvis till att skapa möjlighet för nedsättning i tid för handledaren, något som man menar att flera av de förstelärare som kan bli aktuella för uppdraget redan har. Nytt för formen för handledarskapet inom Läslyftet, till skillnad mot Mattelyftet, är att den procentuella nedsättningen nu går att fördela på ex två personer på samma skola (10%+10% alt 20%). Statsbidraget kommer utökas för varje år av satsningen. Ett deltagande i Läslyftet kräver en diskussion kring långsiktiga satsningar då Skolverkets erfarenhet är att projekt och satsningar med statsbidrag ofta avslutas när bidraget är slut.

Handledaren som huvudmannen utser ska möta följande kriterier:

  • Vara legitimerad lärare eller förskollärare
  • Ha minst fyra års erfarenhet av undervisning
  • Ha behörighet att undervisa i svenska eller svenska som andraspråk, eller på annat sätt ha tillägnat sig goda kunskaper i språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt
  • Ha strävan att utifrån aktuell forskning inom områden med relevans för undervisningen medvetet och systematiskt utveckla elevens lärarande, och
  • Ha visat intresse för att utveckla undervisningen tillsammans med andra lärare
Vid allmänna frågor kring Läslyftet maila laslyftet@skolverket.se och vid frågor om statsbidrag maila statsbidrag.laslyftet@skolverket.se.
 .
 
Annons

Lämna en kommentar

Under Grundsärskola, grundskola, Gymnasieskolan, Läslyftet, Lgr11, Skolverket, Språkutveckling

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s