Har du tänkt på att du är en förebild? För barnen på förskolan, för eleverna i skolan. För dina egna barn och deras vänner.
I en undersökning publicerad i Lärarnas nyheter visade det sig att 13 % av Sveriges unga lärare (under 40 år) aldrig läser skönlitteratur. 19 % läser endast en eller två böcker per år. Det känns lite sorgligt, och inte så inspirerande, motiverande eller i professionen trovärdigt. Det måste vara lättare att entusiasmera sina elever att läsa böcker om man själv tycker det är behagligt, roligt, viktigt, intressant eller på andra sätt njutbart. Hur ska man kunna visa eleverna vägen in i böckernas värld om man själv inte är hemmastadd där?
Mycket talar för att många barn och ungdomar idag saknar läsande förebilder, och värst ställt är det med de manliga läsande förebilderna. De är alldeles för få.
Många av de problem som vi brottas med i förskola och skola idag är komplexa och svåra att lösa på ett enkelt sätt. Men detta är en lågt hängande frukt, inom räckhåll för de flesta av oss. Vi behöver alltså fundera över våra egna läsvanor, och se till så att vårt läsande blir synligt för de barn och unga vi möter i vår vardag.
Om ca tre veckor är det julafton, så varför inte önska sig en bok? Som förebild är det ett ställningstagande, i önskningen finns inte bara boken utan också de sköna stunderna och alla känslor och kunskaper m.m. som boken kan ge oss. Ännu bättre är att efter jul kommer nyår och då är det dags för nyårslöften. Det är i det sammanhanget vanligt att vi omsätter vår önskan om att bli bättre människor i handling genom att skapa nya vanor och rutiner. Vi börjar träna, slutar äta godis, slutar svära, börjar skänka pengar till välgörenhet o.s.v. Hur man blir en bättre människa vet jag inte, men hur vi blir bättre läsande förebilder vet jag. Vi läser mer, och ser till så att barnen och ungdomarna i vår närhet ser det. De behöver se att vi gillar att läsa, och att vi vill läsa ofta. De behöver se oss skratta eller gråta när boken berör, se koncentrationen och intresset i blicken när boken är spännande och fångar oss. För att de ska ärva våra förhållningssätt och positiva känslor för böckerna måste vi prata med dem om våra känslor och tankar kring böckerna.
Att bli en ännu bättre läsande förebild är ett bra, uppnåeligt och viktigt nyårslöfte!
Väl rutet!