Hallå Dakar – flytande svenska på sju månader

I skrivande stund har jag nyss startat om en spännande dokumentär på SVT2 – ”Hallå Dakar!” Ett svenskt färdtjänstföretag bestämmer sig för att öppna ett callcenter i Senegal. De söker ett antal språksnillen som på sju månader får lära sig prata flytande svenska. Om de lyckas kommer de att få jobb i företaget.
Dokumentären skildrar ett lustfyllt lärande av ett nytt språk, med kreativa metoder och i ständig dialog och interaktion. Jag älskar att se hur deras lärare Teresa tar med sina elever ut på stan för att uppleva, sätta ord på vad de ser och träna sina elevers hörförståelse genom att beskriva människor och aktiviteter i omgivningen. Det är underbart att se elevernas glädje när de sjunger och dansar till Peps Persson, sitter i ring och debatterar olika ämnen, eller tittar på och diskuterar filmen Jalla Jalla.
I dokumentären finns mycket att inspireras av för alla oss som på något sätt arbetar med elever som håller på, eller precis ska börja lära sig svenska. Om glädjen i att lära sig ett nytt språk. Hur mycket motivation och meningsfullhet spelar roll för inlärningsförmågan. Och hur snabbt en andraspråksinlärning faktiskt kan gå när förutsättningarna är de rätta, läraren kompetent och gruppen arbetar tillsammans mot ett gemensamt mål.
Dokumentären går i repris både 8/11 och 9/11 i SVT2.

Annons

2 kommentarer

Under Flerspråkighet, modersmål, Motivation, Språkutvecklarna, Språkutveckling, undervisning

2 svar till “Hallå Dakar – flytande svenska på sju månader

  1. Ping: Hur lär man sig svenska egentligen? | Språkutvecklarna

  2. Ping: Skolstart för nyanlända – Om utomhuspedagogik i ett språkutvecklande perspektiv. | Språkutvecklarna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s