Bokbussen Humlan – inspiration från konferensen ”Mobila möten” 15-16/8

Den 15-16/8 hade jag nöjet att föreläsa om våra kapprumsbibliotek i ”Läs för mig” på konferensen Mobila möten i Falkenberg. Det var första gången som Falkenbergs bibliotek arrangerade denna fina konferens, men med tanke på det stora intresset, den goda kvaliteten på innehållet samt det fina arrangemanget så hoppas jag att det blir en återkommande tillställning.

På konferensen berättade förskolechef Margret Lilliehöök och bibliotekarie Christina Malmqvist under rubriken ”Humlan lyfter språket” om ett projekt som pågått i Falkenbergs kommun i två år. Projektet är knutet till ”Humlan” – en bokbuss som kör runt till förskolor och även tillhörande bostadsområden i Falkenbergs kommun. När man valde ut förskolor till Humlan-projektet tänkte man först prioritera de förskolor som låg längst bort från befintliga biliotek, men efter påtryckningar från en specialpedagog valde man två centralt balägna förskolor med hög andel flerspråkiga barn.

Syftet med projektet var att barnen vid förskolorna skulle utveckla ett så rikt språk som möjligt. Målgruppen för projektet var barn och föräldrar med flerspråkig bakgrund, vilka utgjorde 100% på de aktuella förskolorna, samt förskole- och bibliotekspersonalen. Projektets mål var följande:

– att stärka och lyfta föräldrarnas roll, och få dem att förstå sin betydelse för barnens språkutveckling
– Höja kompetensen hos personal i förskola och bibliotek
– utöka samverkan mellan bibliotek, förskola, föreningsliv m.fl.
– utveckla de befntliga arbetsmetoderna i bibliotek och förskola

Vid projektets uppstart gjorde man en stor utbildnngssatsning, bl.a. hyrde man in externa föreläsare såsom Carina Fast (författare till bl.a. ”Att läsa och skriva i förskolan” 2011 och ”Literacy – i familj, förskola och skola 2008) och Nabila Afakir (författare till boken ”Skapa dialog med föräldrarna: integration i praktiken” 2012 och ”Möten i mångfaldens skola: interkulturella arbetsformer och nya pedagogiska utmaningar” 2010). Man hade också besök av och gjorde studiebesök på Svejserdalens förskola i Mölndal, som länge arbetat med sagan och boken som tema och grund för lärandet. Man hade också berättarkurser med docktillverkning tillsammans med Maria Rossövik (se http://www.sagoparlan.se).

När Humlan besöker förskolan lånar barnen böcker på både svenska och på barnens olika modersmål. De får även chansen att låna med sig böcker till hemmet, och bibliotekarien som kör Humlan fixar lånekort till de barn som vill ha det. Humlan gör också besök i barnens närliggande bostadsområden, på öppna förskolan samt arrangerar bokcaféer och föräldraträffar. Tolkar och modersmålslärare är med på samtalen för att stötta kommunikationen mellan projektpersonal och föräldrar som ännu inte lärt sig kommunicera självständigt via svenskan.

Projektet beskrivs som mycket lyckat då det lyft upp vikten av att arbeta aktivt med barnens språkutveckling både på modersmål och på svenska, i såväl hem som i förskola, och skapat viktiga relationer mellan olika parter i projektet. Man har även sett att barnen skapat positiva relationer till böcker, läsning och bibliotek.

 

År 2010 belönades Humlan med utmärkelsen Årets bokbuss av Biblioteksföreningen. Läs mer på: http://www.biblioteksforeningen.org.test.levonline.com/utmark/bokbuss/index.html

http://bibliotek.falkenberg.se/web/arena/mobila-biblioteken

 

Vill du se mer om konferensen ”Mobila möten” kan du klicka på följande länkar:

http://www.falkenberg.se/1/uppleva–gora/bibliotek/konferens-mobila-moten.html

http://www.regionhalland.se/kultur/vara-arbetsomraden/vara-arbetsomraden/regionbibliotek-halland/aktuellt1/aktuellt/mobila-bibliotek-pa-konferens-i-falkenberg/

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Språkutveckling

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s