Babytecken – för ökad kommunikation och samspel, samt minskad frustration

Små barn föds rustade för att kommunicera. De använder hela sin kropp för att förmedla sig till omgivningen, låter, suger, jollrar, söker blickkontakt m.m. Men att kommunicera med talet är svårt. Faktum är att talet är det mest komplicerade samspel av muskler och nervimpulser som den mänskliga kroppen uppvisar, och det tar flera år för barnet att lära sig styra talapparaten (läppar, tunga, käke och gom).

Under barnets första år är det mycket bra att använda tecken för att hjälpa barnet att kommunicera. Barnet kan forma tecken med händerna långt innan det kan artikulera ord, och att använda tecken med barnet kan öka barnets möjlighet att förmedla sig och göra sig förstådd, vilket även brukar minska barnets frustration och ibland även trotsbeteenden.

Forskning har också visat att språkutvecklingen stärks av att använda tecken, barnet får ett större ordförråd och ett rikare språk då tecknen även kan kombineras och sättas ihop till meningar. Kom ihåg att barn inte alltid ”tecknar rent” från början, precis som att de inte talar rent direkt. Tecken som är svåra att utföra motoriskt för barnen brukar förenklas så att barnen klarar av att utföra dem. Detta är helt normalt, och tecknen utvecklas till att mer och mer likna den korrekta rörelsen, precis som att uttalet av ord utvecklas till att mer och mer likna målordets korrekta uttal.

Om man vill kommunicera med sitt barn med babytecken är det också viktigt att vara envis och konsekvent i sitt eget användande av tecken. Tänk bara på hur många gånger barnet hör t.ex. orden mamma eller pappa innan de lär sig orden och själva säger dem. Barnet kommer behöva se dig teckna orden många gånger innan de själva kan teckna ordet till dig. Ibland oroar sig föräldrar över att tecknandet ska hämma eller försena barnets talutveckling, men erfarenheterna visar motsatsen. Olika kommunikationssätt stärker varandra och barnen släpper tecknen när talet börjar fungera tillfredsställande så att de gör sig förstådda.

Om man vill lära sig babytecken kan man kontakta Sveriges Dövas Riksförbund eller deras olika lokalföreningar. De har också en DVD-film till försäljning, och du kan läsa mer på deras hemsida: http://www.sdr.org/teckensprak/babytecken-det-perfekta-sattet-att-kommunicera-med-din-baby

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Språkutveckling

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s