”Sommarlovsboken” – träna barns och ungas läskondis

Biblioteken i Halmstad står bakom satsningen ”Sommarlovsboken”, för att uppmuntra barn och ungdomar mellan 6 och 16 år att läsa/lyssna på böcker över sommarlovet.

Alla barn som lånar och läser minst fem böcker under sommarlovet, får en bok. Uppstarten av Sommarlovsboken sker i samband med en fest på biblioteket, och det är olika datum och tider (se nedan) som gäller för de olika biblioteken runt om i kommunen. På festen kommer det att finnas fika, möjlighet att prova pappersvikning, samt underhållande poängpromenader.

Det är välkänt att barn och ungdomar behöver läsa flera tusen timmar för att nå den flytande läsning som krävs för en effektiv inhämtning av kunskaper via texter. Det finns också studier som visar att elever i svensk skola endast lästränar 1,6 timmar/vecka på skoltid. Ekvationen för att nå läsflyt går alltså inte ihop om man förlitar sig på att läsningen ska utvecklas tillräckligt i skolan, eleverna MÅSTE dessutom läsa mängder av texter på fritiden för att nå en effektiv och funktionell läsning.

Läsning kräver kondition! Precis som en nybörjarlöpare behöver börja med korta pass i ett lugnt tempo, kan en nybörjarläsare behöva läsa korta stunder i början. Men efterhand tränas konditionen upp, både för löparen och läsaren. Att ha en god läskondis är en nödvändighet för att så småningom kunna förlita sig på sin läsning vid inlärning och informationsinhämtning. ”Sommarlovsboken” är ett sätt att ge eleverna den mängd träning som kan utveckla deras läskondis. I andra kommuner kan man ha liknande satsningar, med bokcaféer och bokklubbar på biblioteken m.m. Ett projekt med liknande syfte, i Akademibokhandelns regi, kan ni läsa om här på bloggen i inlägget ”Läsborgarmärket – belöning för kodknäckare”.

Många erfarna bibliotekarier vittnar om att elever idag är äldre när de går in i ”bokslukaråldern” än vad de var för tio eller tjugo år sedan. Bokslukaråldern inträffar när eleverna knäckt läskoden, och nått en ortografisk flytande läsning som gör att de kan ta till sig längre texter med mer komplicerat innehåll. Bokslukaråldern ger den mängdläsning som gör att eleven kan automatisera och få upp hastigheten i sin läsning, och fyller därmed en viktig funktion i elevens läsutveckling.

Detta sammantaget gör ”Sommarlovsboken” till en mycket angelägen och viktig satsning. Initiativet kan ge extra motivation till elever som med hjälp av deltagande i ”Sommarlovsboken” får en kick eller ”morot” att lägga tid på läsningen även under sommarlovet. Det är också mycket bra att elever med behov av lyssnande läsning har möjlighet att delta i ”Sommarlovsboken” på samma villkor som elever som läser på traditionellt sätt.
Läs mer om SOmmarlovsboken på: http://bibliotek.halmstad.se/web/arena/183

För boende i Halmstad med omnejd kan följande vara av intresse:

För att vara med i Sommarlovsboken gör man på följande sätt:
Hämta foldern ”Sommarlovsboken” på ditt bibliotek eller skriv ut den från http://bibliotek.halmstad.se/c/document_library/get_file?uuid=c4ff7d15-146a-4b62-ac50-475e281e8287&groupId=12864. Läs eller lyssna sedan på 5 böcker i egen takt under sommarlovet. Fyll i foldern och dess olika BibLoranga-rutor och ta med den tillbaka till ditt bibliotek. Där finns det ett boktorn, där BibLoranga-rutorna sätts upp. De bästa böckerna placeras högst upp och de tråkigaste längst ner.
När detta är gjort får man en bok som belöning.

Sommarlovsboksfesterna är följande datum och tider:
Måndag 2 juni: Harplinge bibliotek, kl. 15 – 16.30
Tisdag 3 juni: Oskarströms bibliotek, kl. 11 – 14
Tisdag 3 juni: Vallås bibliotek, kl. 14 – 16
Torsdag 5 juni: Getinge bibliotek, kl. 15 – 16
Måndag 9 juni: Söndrums bibliotek, kl. 15 – 17
Torsdag 12 juni: Stadsbiblioteket, kl. 15 – 17

Lämna en kommentar

Under Åk 1-3, Åk 4-6, Åk 7-9, barnlitteratur, Föräldrar, grundskola, läs- och skrivsvårigheter, Läsinlärning, Språkutvecklarna, Språkutveckling

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s