Språkcafé för språkutveckling

Tisdagen den 29/4 deltog jag på Internationella bilbliotekets turnéstopp i Halmstad. Där lyssnade jag till en mängd intressanta föredragshållare från olika håll i Sverige. Ett av föredragen handlade om språkcaféer för nysvenskar i Halmstad, och hölls av Marie-Louise Rågwall och Benedicte Södergren som arbetar på stadsbiblioteket i Halmstad.

Dessa språkcaféer startade tidigare i våras och har visat sig vara ett positivt sätt att både skapa gemenskap och tillfällen för att utveckla språket för såväl nyanlända som personer som levt i Sverige under en längre tid. Caféerna organiseras som samtal i smågrupper under avslappnade former. Man fikar tillsammans och har oftast ett tema att samtala kring. De teman man väljer aka vara allmänmänskliga och möjliga för alla deltagare att relatera till, oavsett deras ursprung, bakgrund eller kultur. Sådana teman kan t.ex. vara kärlek, vänskap, mat eller musik.

Språkcaféerna sker i bibliotekets regi i samarbete med några olika studieförbund. Föredragshållarna organiserar träffarna och studieförbunden bidrar med s.k. medspråkare – personer med svenska som modersmål som kommer och är samtalspartners till caféets besökare. Förhållningssättet är att man aldrig rättar någons språk eller uttal utan att man samtalar på lika villkor – såvida någon inte specifikt ber om hjälp eller rättning av språket/uttalet.

Några utmaningar i arbetet med att organisera caféerna har varit att få till rätt nivåer i smågrupperna, och en trygg atmosfär där man vågar prata och använda det språk man har. En framgångsfaktor som lyftes fram var att låta deltagarna samlas kring en rörelse eller en upplevelse, t.ex. en stående eller gående fika eller någon uppgift som ska lösas tillsammans. På det sättet minimeras känslan av att vara betraktad, bedömd eller att ”ljuset faller på mig”, vilket kan hämma eller skrämma deltagare som ännu inte är trygga med att tala svenska språket.

Efter bara sju träffar har man sett att behovet är stort, uppslutningen god och initiativet är därmed angeläget att permanenta. I språkcaféerna kan deltagarnas naturliga drivkrafter till språk och språkutveckling få blomma ut och motivera till mer språk. En ytterligare stor vinst är att man redan sett ett antal vänskapsförhållande växa fram mellan deltagare som tidigare upplevt sig vara ensamma med en begränsad social arena.

Mer information finner ni på bibliotekets hemsida: http://bibliotek.halmstad.se/web/arena/sprakcafe/language-cafe

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Språkutveckling

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s