Lässugen- UR ger inspiration för högläsning

Läsrörelsens undersökning visade 2012 att andelen föräldrar som regelbundet läser för sina barn har minskat drastiskt. 2003 läste 74% av de svenska föräldrarna högt för sina barn medan siffran 2012 sjunkit till 35%. Forskare är överens om att högläsning är en viktig byggsten i barns ordförråd,  att den ger en språklig medvetenhet och ökar chanserna för att barnet själv ska bli medlem i läsarnas klubb. Att högläsningen är av avgörande vikt för en god språkutveckling blir än tydligare då vi vet att 80% av barnens ordförråd är beroende av mötet med litteraturen. Vi vet också att texten/boken innehåller mycket fler ord och begrepp än ett vanligt vuxensamtal och skillnaden mellan talspråk och skriftspråk är stor och erbjuder olika ord- och begreppsförråd.

Forskning visar att skillnaden i ordförråd mellan språksvaga och språkstarka barn är stor, där språksvaga barn vid sex års ålder kan ha med sig så lite som 5000 ord och ett språkstarkt så mycket som 20 000 ord.  Med utgångspunkt i de stora språkliga skillnaderna mellan eleverna då de kommer till skolan har föräldrar och lärare ett gemensamt viktigt uppdrag- att språkduscha våra barn och elever.

Forskning visar också att högläsningen ger som mest om läsarna tillsammans stannar upp i texten och pratar om vad som hänt och kommer att hända, att barnen tidigt lär sig använda textförståelsestrategier såsom textkopplingar och förutsägelser. Serien Lässugen ger därför även tips på hur man som vuxen kan göra läsningen både roligare och mer utvecklande.

LÄssugenUnder 2013 inledde UR sin största satsning på läs- och skrivinlärning någonsin. En del i satsningen är serien Lässugen som vänder sig till förskolebarn, 1-6 år, och deras föräldrar. Seriens kombination av vuxna kändisar och lässtimulerande berättelser ska inspirera föräldrar till högläsning och få både vuxna och barn att upptäcka glädjen i att läsa tillsammans.

Med utgångspunkt i URs satsning uppmärksammar även P4 vikten av högläsning. Ett inslag, från måndagen den 24 mars, med fokus på högläsning finns här.

I serien Lässugen möter vi sexåriga Amanda som klarar det mesta själv. Hon bakar, målar, bygger och leker. Det hon däremot inte klarar själv är att läsa högt för sig själv. Då Amanda tar hon till sin ”lässug”. Stjärnorna som sugs ner i hennes soffa för att läsa varsin bilderbok tillsammans med henne är Eva Röse, Nour El Refai, Leif Andrée, Dregen, Özz Nûjen, Ulla Skoog och Niklas Strömstedt.

Lässugen sänds på måndagar kl. 17.45 i Barnkanalen med start 31 mars. Serien består av sju kvartslånga avsnitt. Efter sändning finns avsnitten att ta del av på URs hemsida.

De böcker som läses i programmen är följande:

  • Eva Röse läser Jag rymmer! (Eva Lindström)
  • Nour El Refai läser Hugo: elak, blodtörstig och jättefarlig? (Mia Nilsson)
  • Leif Andrée läser Den stora smällen (Mats Wänblad och Per Gustavsson)
  • Dregen läser Det är en gris på dagis (Johanna Thydell och Charlotte Ramel)
  • Özz Nûjen läser Julia vill ha ett djur (Barbro Lindgren och Eva Eriksson)
  • Ulla Skoog läser Sagan om den underbara familjen Kanin och Fru Skräck (Jonna Björnstjerna)
  • Niklas Strömstedt läser Lill-Zlatan och morbror raring (Pija Lindenbaum)

Böckerna finns att låna på Stadsbiblioteket Halmstad.

Annonser

1 kommentar

Filed under Språkutveckling

One response to “Lässugen- UR ger inspiration för högläsning

  1. Pingback: Lässugen? |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s