Boksånger- boktips det svänger om!

Svenska elevers läsning är en utmaning för hela samhället och en mängd olika professioner. Efter att ha läst flera artiklar om att barns och elevers läskunnighet sjunker kom Maria Apelmo, bibliotekarie på Högsbo bibliotek och musiker, på idén att presentera böcker med hjälp av musik.

Att läsa ska vara ett äventyr och ledstjärnan i hennes arbete är att ha roligt. Med utgångspunkt i detta började Maria, tillsammans med musikern Reine Larsson på Kulturskolan i Göteborg, att skapa boksånger.

Bild på Reine Larsson och Maria Apelmo

Inom projektet Läslust, finansierat genom Kulturrådet, har Maria och Reine i uppdrag att skapa 25 nya låtar till nya barnböcker per år . Projektet innebär att de träffar elever i åk 1 och 2 på biblioteken i Göteborg.  Vid varje tillfälle presenterar de fem böcker med olika teman och skapar musik, rörelser och ljudillustrationer kring varje bok tillsammans med barnen. Genrerna skiftar. En del låtar är riviga rocklåtar, någon kanske är en reggaelåt eller en smäktande ballad. Att skapa ett litterärt soundtrack är utmanande- det gäller att försöka hitta rätt känsla för att återge den specifika boken. Samarbetet med eleverna skapar läslust och när barnen har varit på sångstunden vill de genast låna böckerna.

Eleverna ska, inom ämnet musik, ges förutsättningar att utveckla sin förmåga använda enkla former av musikskapande, t ex med utgångspunkt i text eller bild samt gestalta sånger och berättelser med ljud, rytmer och rörelser.
Lgr11

Det estetiska arbetssättet stimulerar elevernas olika sinnen och hjälper till att levandegöra läsningen. Läskunnigheten minskar bland barn och unga samtidigt som skolan sparar in på skapande verksamhet, något Maria Apelmo anser är fel väg att gå om man vill utveckla elevernas läslust och läsförståelse.

boksånger

Boktipsen vänder sig till elever i förskoleklass och åk 1-3 men kan även användas i grundsärskolan. De allra flesta böcker som tonsätts är aktuella på Barnbokskatalogens lista.

Marias och Reines boksånger finns publicerade på Bokjuryns hemsida, vilket ger möjlighet att lyssna och sjunga både i skolan och hemma.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Åk 1-3, barnlitteratur, Föräldrar, Författare, Förskoleklass, Grundsärskola, grundskola, Högläsning, Språkutveckling

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s